Bokas nettressurs

  • Denne læreboka henvender seg til elever som skal gjennomføre opplæringen innenfor Vg2 Anleggsgartner- og idrettsanleggsfag i videregående skole, og de som er lærlinger eller praksiskandidater og skal ta fagprøven innenfor Vg3 Anleggsgartnerfaget. I denne boka vil anleggsgartneren finne støtte til de fleste arbeidsoppgaver som knytter seg til fagets grå del. Her forklares det siste nye innen GPS og datateknologi, men også spesielle anleggstyper for å møte dagens klimautfordringer, som lokal overvannsdisponering, såkalte LOD-tiltak. Her er også grunnleggende stoff om opparbeiding av anlegg for barn og unge, universell utforming, lovverk, historikk og organisasjonene innen faget.

    Boka berikes med filmer, animasjoner og interaktive oppgaver i første halvdel av 2018. Den vil være tilgjengelig for kjøp på www.brettboka.no fra skolestart høsten 2018. 

    Large anleggsteknikk for anleggsgartnere

  • Dette er en lærebok om driftsoperatørens oppgaver i forhold til idrettsanlegg og utstyr.

    Boka har fokus på den grunnleggende fagteorien for elever som tar Vg2 Anleggsgartner- og idrettsanleggsfag.

  • Boka gir grunnleggende økonomiforståelse og innblikk i teorien bak prosjektgjennomføring, ledelse og etablering av egen bedrift.

    Boka er basert på erfaringer og eksempler fra service- og produksjonsbedrifters hverdag med hovedvekt på grønn sektor og landbruk.

    Ved siden av anleggsgartnerfaget retter boka seg til dem som utdanner seg til agronomer, gartnere, skogoperatører og driftsoperatører i idrettsanleggsfag.

    Large forside okonomi prosjektstyring 1

    • De metodikkene vi tar opp her, får du bruk for ved utregning av enklere jobber rundt omkring på anlegg eller i planlegging. Det å regne og kontrollere at tall er riktig, er med på å øke kvaliteten på den jobben du gjør. Ingenting er dyrere og mer tidkrevende enn å gjøre om igjen unødvendige feil.

      Boken gir en innføring i emner som du vil få bruk for i mange arbeidssituasjoner:

      • Mengdelære
      • Brøkregning
      • Prosentregning
      • Regning med likninger
      • Geometri og arealberegning


      Large vg2 grl matematikk

    • Regneprogrammer og ulike prosjekt- og logistikkstyringssystmer er viktige hjelpemidler for å gjøre hverdagen enklere. God planlegging er avgjørende for alle aktiviteter du gjør, både privat eller profesjonelt.

      Du definerer hvilket mål eller resultat du skal oppnå, og jobber derfra for å få øye på ulike oppgaver som skal gjøres.


      Large vg2 prosjekt

    • Økonomi er grunnleggende når en bedrift starter opp, idet jobbene der jo skal sikre det daglige brød.

      Økonomer, forskere, ingeniører, håndverkere, men også leger må derfor ha kjennskap og ta stilling til økonomi.

      Håndverkere som sikter mer mot å levere konkrete resultater, og som er forankret i det private næringsliv, er helt og holdent avhengig av å forstå hvordan økonomien fungerer og påvirker bedriften.



      Large vg2 okonomi

    • Alle vanlege bedrifter har eitt hovudmål til felles: å skape økonomisk overskot. Om ikkje bedrifta skaper overskot, går ho med meir eller mindre tap, og før eller seinare bukkar ho under og går konkurs.

      Å skape overskot/verdi blir difor alltid eit overordna mål, same kva bedrifta driv med.

      Large vg2 bedriftslare

    • Vi tek for oss dei ulike selskapsformene som ein bør kjenne til i vår bransje, og kva for mogelegheiter og utfordringar dei byr

      på. Vi går og inn på kva ein forretningsplan er og kva ein god forretningsplan kan vere. Peronalleiing, sosiale forhold i arbeidslivet og viktige organisasjonar og avtalar som gjeld arbeidslivet er viktig å vite noko om.

      Large vg2 organisasjon

    • Det finnes fem veier til et fagbrev innen natur- og miljøfagene. Du bør vurdere alle fem og finne den som passer for deg.

      Veien gjennom Vg1 og Vg2 – for dem som går den – vil variere en del ut fra det programområdet som velges, mens læretiden i bedriften er helt tilpasset det yrkesvalget du har tatt for å ta et fagbrev.


      Large vg2 svennebrev