Boka er skrevet for alle som jobber med rehabilitering av gamle trehus. Her er flere forslag til løsninger og i tillegg en beskrivelse av utviklingen innen husbygging og stilarter i Norge de siste 300 årene.
Boka er krydret med kritiske kommentarer til ulike sider ved tømrerfaget, men alltid med det mål for øyet, mindre feil og reklamasjoner i fremtiden! Som forfatteren sier: "De beste områdene jeg underviser på, er der hvor jeg selv valgte uheldige løsninger første gangen."
Byggmesterskolen, som er en del av Norges Byggmesterforbund bruker forfatteren som kursleder og boka som kursdokumentasjon på sine rehabiliteringskurs. Det er utarbeidet egen oppgavesamling for videregående skole.
Her er mer informasjon om oppbygging a eldre hus fra Bygg og Bevar.
Det finnes et verktøy på Bygg og Bevar hvor man kan finne ut om det lønner seg å etterisolere. Det finnes også anbefalinger fra Riksantikvaren og Bygg og Bevar.
Reglene for bygging finnes i Byggteknisk forskrift og opplysninger om støtteordninger til etterisolering av hus finnes hos Enova.
Lenkene finner du under.
Skal et vindu byttes ut bare fordi det er gammelt og har en elendig U-verdi etter moderne krav? Eller må alt tas vare på bare fordi det er gammelt?
Tilstanden og alderen på vinduene avgjør hva som er best å gjøre. Noen ganger har forfallet gått så langt at det ikke er noen vei tilbake, og vinduet må skiftes ut. Er ønsket å begrense varmetapet på grunn av trekk, står man ovenfor valgene om å tette vinduet, montere varevindu - eller kjøpe nye vinduer. Dersom du må kjøpe nye, kan gode kopier være løsningen. Se sjekklistene under og finn selv ut hvor skadet vinduene dine er, og se hva som lønner seg.
Gamle dører byttes ofte ut med nye pga estetikk eller brannkrav. Det kan likevel være gode grunner til å beholde disse. Under finner du lenker til artikler om dette emnet fra Bygg og Bevar.
Her finner du lenker til artikler om forskjellige takkonstruksjoner.
Innredning av loftsrommet er en populær måte å øke bruksarealet i en bolig. Det er en del utfordringer med dette. Se lenker under.
Betongarbeid tar
utgangspunkt i kompetansemålene i læreplan i betongfaget Vg3/opplæring i
bedrift. Her er inngående beskrivelse av både det praktiske og det teoretiske
som kreves av en betongfagarbeider. Her inngår alle de tidligere lærefagene:
Betong- og grunnarbeid, forskaling, armering og betongindustri.
Primærmålgruppen er elever på
Vg2 Byggteknikk innenfor felles programfag produksjon/bransjelære og prosjekt
til fordypning.
Denne boka er basert på praktiske kunnskaper og ferdigheter fra en erfaren tømrer og lærer. Den har mange forståelige og lettfattelige illustrasjoner og bilder. Brukere vil finne løsninger og begrunnelser i en rekkefølge som følger byggeprosessen fra legging av bjelkelag til ferdig belistning.
Praktisk tømrerarbeid binder det praktiske opp mot den teoretiske delen av faget. Sammen med Praktisk rehabilitering dekker den læreplanens sluttmål i vg3 tømrerfaget. Boka kan også brukes som referanse for ferdig utdannede tømrere.
Kapittel 7.5: Byggteknisk Forskrift (TEK17): endringer i krav til ventilasjon i bygg
Kapittel 7.8: Byggteknisk Forskrift (TEK 17): Energikrav
Kapittel 7.9: Byggteknisk Forskrift (TEK 17): Lyd og vibrasjoner
Kapittel 8: Byggteknisk Forskrift (TEK 17): Våtrom og rom med vanninstallasjoner
Lavenergiprogrammet og etterisolering og rehabilitering