VG3
Her vil du finne fagstoff og læringsressurser knyttet mot kompetansemål i læreplanene for de forskjellige fagene på vg3. Du vil også finne fordypningsstoff som er egnet innenfor vg1 bygg- og anleggsteknikk og de tilhørende vg2-områdene.
Her vil du finne fagstoff og læringsressurser knyttet mot kompetansemål i læreplanene for de forskjellige fagene på vg3. Du vil også finne fordypningsstoff som er egnet innenfor vg1 bygg- og anleggsteknikk og de tilhørende vg2-områdene.
Her utvikles nettressurser til fagopplæringen i samarbeid
med Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) og Entreprenørforeningen – Bygg og
Anlegg (EBA).
Her utvikles nettressurser til fagopplæringen i samarbeid
med Maskinentreprenørenes Forbund (MEF),
Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg (EBA) og Veiteknisk Institutt.
Her utvikles nettressurser til fagopplæringen i samarbeid med Banenor og Opplæringskontoret for jernbanesektoren.
Her utvikles nettressurser til fagopplæringen i samarbeid med Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) og Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg (EBA).
Her utvikles nettressurser til fagopplæringen i samarbeid med Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) og Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg (EBA).
Målene:
Kompetansemål fra læreplanen:
Kravene til legging av rør finner vi i NS 3420, leggeanvisninger eller egne beskrivelser fra byggherren. De omfatter lagtykkelser, komprimering, fall og overdekning.
Kilde: Vei- og anleggsfaget av Torodd Lien og Kim Eidem, Byggenæringens Forlag
Her vil du finne fagstoff og læringsressurser knyttet mot kran- og løfteoperasjonsfaget. Faget hører inn under utdanningsprogram for teknikk og industriell produksjon.
Vi har to bøker:
Begge fås kjøpt i vår nettbutikk.
Boka tilfredsstiller dagens opplæringsplaner (G11) for anhuking både i landbasert industri, bygg- og anleggsvirksomhet og offshore.
Her er grundige, instruktive beskrivelser knyttet til et rikt utvalg av detaljerte foto. Hvert kapittel avsluttes med øvingsoppgaver og i delen om løftetabeller vises det hvordan du beregner kapasiteter, med oppgaver og fasit.
I dette kapitlet i boka ser vi både på anhukerens og signalgiverens arbeidsoppgaver. Også samspillet dem imellom kommer vi inn på, såvel forhold som gjelder kranføreren. En oversikt over viktige arbeidsredskap som krantyper og løfteredskap tas også opp.
SUPPLEMENT TIL OFFSHOREKRANER Side 14: supplement til bildet 1.10.
Dette bildet viser en offshorekran der et helikopter er i ferd med å lande. I slike tilfeller skal det følges egne rutiner for kranarbeider. Det vil si at det normalt ikke skal være noen operasjoner med kran når et helikopter lander eller letter.
Her ser du en fastmontert hydraulisk kran som er montert på et dykkerfartøy.
Dette viser et løft av en «kongetopp» ( krantopp) som blir utført i forbindelse med en kranfornyelse.
Fiber er et lett materiale og brukes derfor av mange. Fiberstropper slites lett mot skarpe kanter og de tåler også begrenset med varme. Stroppene har relativt stor løftekapasitet og er rimelige i innkjøp.
En sjakkel er et løfteredskap som brukes om koblingselement sammen med andre typer redskap. Det kan være i øyebolter, løfteøyne, direkte i flenskraver og til å koble sammen utstyr.
Løfting av last med faste lengder, bestående av rør, stillasmaterialer og materialhiv, er hovedbruksområdet for ståltaustropper. De er også mye brukt i containerskrev og forløpere til kraner i forbindelse med ulike offshoreløft.
Bruken av ståltauklemmer er knyttet til visse bruksregler. Her skal vi merke oss følgende regler som går på å:
Øyebolter og øyemutre er montert i motorer, girkasser, pumper, løfterammer og beholdere og er brukt som festepunkt for montasjer (heiser), fallsikringsutstyr og i rigging. Avhengig av bruksområdet leveres øyebolter i ulike kvaliteter.
side 81: supplement til margtekst/figur 7.18.
Når det gjelder bruk av kjettingredskapet på bildet over, en container med løfteører, har vi stilt to spørsmål:
1. Hva ser du mht. løfteørenes festeretning på containeren?
2. Skal løft med slike containere være sertifisert?
Svar
1. Løfteører som er plassert slik bildet viser, vil kunne bøyes/knekke innover. Løfteørene skulle vært festet/plassert slik at ørene peker innover mot midten av lastebæreren. Se forklaring og figur 7.8 på side 77 i boka.
2. Containere av denne typen er i HMS-forskriftene definert som arbeidsutstyr og skal ikke CE-merkes. Når de løftes med kran, skal løfteørene være merket med WLL og dokumentert som et løfteredskap.
Pallegafler og løfteåk, plate- og bjelkeklyper og magnet- og vakuumløftere er tre grupper med andre typer løfteredskap og uten tvil er nyttige i forskjellige næringer.
side 98: supplement til figur 8.22.
Bruk av talje
På figur 8.22 i boka blir en flenseklype
brukt som opphengspunkt for innløfting av
en ventil. Bildet gjengis i margen her. Som
leser blir du spurt om eventuelle feil med
taljebruken på dette bildet. Hva ser du?
Svar
Dette er en talje med to parter. Ser du
nærmere på lastkjettingen, så er denne
vridd! Det er alltid viktig å ta ut vridning på
lastkjettingen på taljer før disse settes i
drift. Kjettingen kan enten være feiltredd
eller som her vridd på grunn av at
krokblokken har dreid seg én gang rundt.
For å rette opp dette kan krokblokka
vippes rundt én gang. Dermed vil
kjettingen igjen gå rett igjennom taljen.
Spesielle løfteredskaper som brukes til løfting av betongelementer/hulldekkerelementer, tobber/bårer/kasser og løfterammer/gassrack.
I boreområdet offshore er det behov for spesielt designete løfteredskap for transport og løfting av boreutstyr. Dette utstyret er ofte produsert utenfor EU.
Vanligvis er det også produsert av det samme selskape som produserer spesialutstyret, dvs. ikke av konvensjonelle løfteutstyrsleverandører.
Containere leveres til mange formål, Fordelene med en container er at den kan transportere last gjennom en hel logistikk-kjede uten omlasting.
Containere brukes også til lager, produksjonslokaler og kontor/boenheter, men i dette kapitlet begrenser vi oss til containere brukt til vei-, skip- og offshoretransport.
Arbeidsmiljøloven stiller krav til at personell i arbeid som anhukere og signalgivere skal ha opplæring. Vi skal se på arbeidsmiljøloven, maskinforskriften, og de nye HMS-forskriftene som erstatter den gamle brukerforskriften rettet mot anhuker og signalgiver.
Løfteredskap skal sertifiseres av sakkyndig virksomhet når risikovurdering, samsvarserklæring og bruksanvisning for redskapet er
lagt frem. Dessuten skal løfteredskapet være CE-merket og ferdigprodusert, dvs. klart til bruk.
Det første vi må bestemme når en løfteoperasjon skal gjennomføres, er hvem som er delaktige i operasjonen. Da kommer også straks spørsmålet opp om hvilke kvalifikasjonskrav som skal stilles til løftepersonellet – signalgiver, anhuker og kranfører.
Selve operasjonen må også planlegges og vurderes. Her ser vi på risikobildet opp mot den type løfteredskap som velges og hvordan last skal anhukes og løftes, men også hvordan løftet avsluttes.
Vedlegg
Supplement til prosedyrer og planlegging, side 166
supplement til figur 14.9
Feil ved anhuking
Figur 14.9 nede til venstre på side 166 i boka viser et rør som er satt på strø for mellomlagring. Her er bildet gjengitt i margen. Hvilke feil kan se ved denne anhukingen? Hva burde vært gjort?
Svar
Ved nærmere ettersyn ser vi at fiberstroppen er lagt løst gjennom kroken på løfteinnretningen. Dermed kan lasten skli eller vippe rundt! Lasten er her statisk ubestemt. Her skulle anhukeren ha benyttet to stropper som hver for seg skulle ha vært huket i
Løfteredskapstabeller (populært kalt løftetabeller) er hjelpemidler for raskt å kunne finne ut hvor mye du kan løfte med ulike typer løfteredskap med 1-, 2- og 3 og 4-parter og ulike arbeidsvinkler. Dette gjelder:
Denne læreboka retter seg i hovedsak mot fremtidige mobilkranførere som gjennom lov og forskrift er pålagt å gjennomføre den grunnleggende sikkerhetsopplæringen som inngår i kompetansebeviset G1 for mobilkraner. Riktig og sikker bruk av mobilkraner har stor betydning for kranførere og annet personell som deltar i løfteoperasjoner. Feilvurderinger og mangelfulle kunnskaper kan få store konsekvenser, og føre til alvorlige personskader og materielle ødeleggelser.
Mobilkran er blant annet én av fire hovedkrantyper som elever i videregående skole innenfor Kran- og løfteoperasjonsfaget skal kunne betjene. Læreboka er utgitt i samarbeid Kranteknisk Forening (KTF) og er den første fagboka i serien: "Sikre kran- og løfteoperasjoner". Mobilkranføreren vil være et nyttig læremiddel både for videregående skoler, opplæringsvirksomheter, fremtidige mobilkranførere, arbeidsgivere, kraneiere, krankontrollører, sakkyndige virksomheter, leverandører og HMS-personell innen bygg og anlegg.
Materiell for dokumentert sikkerhetsopplæring
Skriftlig arbeidsinstruks (Side 30)
Bergindustrien er en betydelig næring i Norge med ca 5000 ansatte fordelt på ca. 800 produksjonssteder. En steinfagarbeider beskjeftiger seg med bryting, behandling og bruk av naturstein. Derfor er også natursteinsbransjen viet mest plass i denne boka.
Som lærebok dekker den kompetansemålene for steinfaget i den delen av læreplanen som foregår i en lærebedrift. Boka er også egnet til ”prosjekt til fordypning” i Vg1 og egner seg for voksne som ønsker å ta fagprøven som praksiskandidat.
Her vil du kunne finne aktuelle tema i forhold til historie, næringen generelt, HMS, lovverk og regler og utdanningen.
Kunnskap om bergartene og deres egenskaper hører inn under vitenskapen geologi. Geologi betyr egentlig læren om jorden, og faget omfatter mange egne fagområder. Kunnskap som omhandler forhold og sammenhenger der eksempelvis sand og leire, grunnvann, fossiler, vulkaner, jordskjelv og skred inngår, hører også til geovitenskapene.
Bruddvirksomhet krever et stort planleggingsarbeid og egne lover regulerer dette. Avfallshåndtering og miljøregnskap er også viktige sider ved virksomheten.
Taket er hovedtema i denne boka som er skrevet for utøvere av tak- og membrantekkerfaget. Boka skal fordype informasjonen gitt i Klima- energi- og miljøteknikk som ble utgitt i 2010 på Gyldendal Undervisning. Vi har samlet bransjens egen guide i tekketeknikk og har også lagt inn preaksepterte løsninger fra Takprodusentenes Forskningsgruppe.
Løsningene blir stadig forbedret ettersom nye materialer og verktøy blir tilgjengelig, og ikke minst må de tilpasses forventede klimaendringer.
Denne boka berikes med filmer, animasjoner og interaktive oppgaver og skal være klar til skolestart 2018. Beriket digital utgave kan også kjøpes gjennom vår nettbutikk.