VG1 Bygg- og anleggsteknikk
Organisasjonene i byggenæringen ønsker på denne måten å gjøre de videregående skolene bedre i stand til å tilpasse opplæringen til læreplaner og bransjens krav. Vi vil her gi til kjenne vår tolkning av læreplanene for Felles programfag og Prosjekt til fordypning. Samtidig ønsker vi å få tilbakemeldinger fra skolene på deres erfaringer med læreplaner og undervisning, slik at kvalitetsnivået samlet sett kan styrkes.
Organisering og timefordeling
Her skisseres et forslag til inndeling og organisering av VG1 i seks deler. Modellen ivaretar det yrkesorienterende poenget i læreplanen hvor formålet bl.a. er beskrevet slik:
Felles programfag skal fungere som en bred inngang til bygg og anleggsfagene og danne grunnlag for valg av utdanning og yrker.
Skissen beskriver hvordan fordelingen mellom felles programfag og prosjekt til fordypning kan gjøres. Våre undersøkelser viser at det praktiseres ulike modeller og slik blir det ofte med en så ”vag” og for oss, uvant læreplan. Noen går langt i retning av prosjekt til fordypning fra starten av året, andre gjør det i en hektisk periode på slutten av året. Vår modell er etter vårt syn en mellomting. Det må ikke oppfattes som løsningen, men en modell for strukturering som gir eleven et best mulig grunnlag for valg av programområde på VG2. Modellen skiller ikke på produksjon og bransjelære, men tar for seg yrkeslærerens 23 uketimer samlet på VG1.
Fordelingen mellom tradisjonell yrkesteori (produksjon), tegning og bransjelære i timeplanleggingen har vi ikke gått inn på. Utgangspunktet er slik vi tolker læreplanen, at sikkerhet, HMS og praksis skal stå i sentrum for all læring. Da er det fint å kunne ha tilgang på teorirom med PC og andre papirbaserte oppslagsverk i nær tilknytning til verksteder og andre arbeidsplasser. God kontakt med lokalt næringsliv som rekrutterer fra programområdene på VG2, er en forutsetning.